Smart home: Hvad er Z-Wave? - Sådan fungerer det

Smart home: Hvad er Z-Wave? - Sådan fungerer det

Z-Wave er en trådløs smart home teknologi, som er udviklet specifikt til automatisering af intelligente hjem. Derfor er der også mange af de populære smart home brands, der benytter netop Z-Wave som kommunikationsteknologi i deres enheder.

Z-Wave fungerer lidt ligesom et wi-fi, men bruger en anden type trådløst bånd (868 MHz) og kommunikerer via standardiserede trådløse protokoller. Det betyder at smart enheder, der bruger Z-Wave ‘taler samme sprog’ og har lettere ved at forbinde til hinanden – også på tværs af smart home brands.

Ekstra stabilitet med mesh-netværk

Z-Wave fungerer ved at forbinde alle smart home enheder i et mesh-netværk. I netværket er der flere kanaler og ruter, som enhederne bruger til at kommunikere med hinanden. Dvs. skulle en kommunikationsrute af en eller anden grund blive afbrudt, skaber enhederne en ny kanal at kommunikere på via de andre enheder i netværket.

For at kunne fungere, skal alle enheder i Z-Wave netværket være forbundet til en hub eller gateway med forbindelse til internettet. Og så længe hubben har internetforbindelse, sikrer Z-Wave teknologien at enhederne altid har forbindelse uanset, hvor travlt dit wi-fi er.

Z-Wave smart home mesh netværk

Særligt om Z-Wave

Z-Wave er kendt for at været et enormt driftssikkert system, og er derfor en af de foretrukne teknologier, når det kommer til smart home setups til erhverv.

Derudover har Z-Wave teknologien også en længere trådløs rækkevidde end de fleste andre netværk. F.eks. er den nye Z-Wave 800 chip forberedt til at kunne dække en rækkevidde på op til 1km.

Z-Wave smart home

Skab et automatiseret hjem med Z-Wave og Homey som hub

Vælger du smart home enheder der benytter Z-Wave teknologien, skal du være opmærksom på, at du har brug for en hub. Heldigvis kan du med Homey som hub eller gateway nemt skabe de bedste forudsætninger for et automatiseret hjem. Homey kan forbinde et hav af smart home enheder på tværs af kommunikationsteknologier og smart home brands.

Hvad er forskellen på Z-Wave og Z-Wave Plus?

Ligesom mange andre teknologier, findes Z-Wave i flere generationer. Og forskellen mellem Z-Wave og Z-Wave Plus et netop forskellen mellem en ny (Z-Wave Plus) og en ældre generation (Z-Wave). Med Z-Wave Plus har teknologien bl.a. fået bedre batterilevetid og større rækkevidde.


TIL TOPPEN