Smart home: Hvad er Zigbee? - Sådan fungerer det

Smart home: Hvad er Zigbee? - Sådan fungerer det

Zigbee er en trådløs smart home teknologi. Zigbee enhederne kommunikerer med hinanden på næsten samme måde som wi-fi og Bluetooth. Men i modsætning til wi-fi og Bluetooth har Zigbee teknologien en relativt kort kommunikationsrækkevidde på ca. 10 – 20 meter.

For at du kan styre dine Zigbee enheder, er det derfor nødvendigt at enhederne har forbindelse til en hub med internetforbindelse. Men det smarte ved Zigbee enheder er, at de både kan sende og modtage beskeder fra andre Zigbee enheder. De kan altså også kommunikere enhed-til-enhed og fungerer på den måde som repeatere for hinanden, hvilket udvider rækkevidden af dit smart home.

Jo flere enheder, jo mere stabilt er dit netværk

Denne type netværk mellem smart home enheder kaldes også et mesh-netværk. Fordi flere enheder i netværket kan fungere som router/repeater. Det betyder også, at jo flere Zigbee enheder du har i dit smart home, jo mere stabil vil det også være.

Mesh-netværket lukker nemlig automatisk huller og sørger for at enhederne fungerer, så længe en anden router er inden for rækkevidde.

Zigbee smart home mesh netværk

Hvordan fungerer et Zigbee netværk?

Et Zigbee netværk består af tre enhedstyper, som har hver deres rolle i netværket.

  • Koordinator / kontrolpanel

    Ofte en Zigbee hub, f.eks. Homey eller Philips Hue Bridge. Koordinatoren har forbindelse til internettet og er det centrale punkt i administrationen af dit netværk. Det er herfra, du styrer og administrerer dit smart home.

  • Router(s)

    Alle strømtilsluttede Zigbee enheder (ikke batteridrevne) fungerer som routere i dit netværk. Router-enheder kommunikerer med andre enheder inden for rækkevidde på netværket og "gentager" netværkssignalet.

  • End-point(s)

    Nogle Zigbee enheder fungerer som end-points - eller slutpunkter -  i dit smart home. De er ofte batteridrevne eller har reduceret funktionalitet, og kommunikerer udelukkende med repeater og koordinator enheder for at sende besked i tilfælde af et event. F.eks. hvis en vinduessensor registrerer at et vindue åbnes, og dermed sender besked til din hub. 

Zigbee smart home

Få mest muligt ud af dine smart home systemer

Med Homey som din hub skal du ikke tænke på hvilket system, dine enheder kører på. Hubs som Homey forbinder dine Zigbee enheder til enheder, der bruger andre teknologier som f.eks. wi-fi, Matter ellerZ-Wave.

På den måde kan du skabe den bedste smart home løsning, som er tilpasset netop dine ønsker.


TIL TOPPEN